Cégtörténet

Cégünket Fonyódi József nyomdászmester alapította 1946-ban.
A Budapesti Műszaki Egyetemmel szembeni nyomdaépületet felújította, és használt nyomdagépekkel elindította a termelést. Elsősorban nagy szedésigényű (matematikai, műszaki könyvek) nyomdatermékeket állított elő. Szakértelmének köszönhetően a nyomda nyereségesen működött. A nagyreményű fejlődést megakasztotta a nyomda államosítása.

Tevékenységünk 1949-1990 között ismert okok miatt szünetelt.
Az alapító természetesen ebben az időszakban is nyomdászként dolgozott és bebizonyította, hogy alaposan felkészült szakember.
Idősebbik fia Fonyódi Ottó folytatta a családi hagyományt és az Egyetemi Nyomda, Zrínyi Nyomda, Szent István Társulat cégeknél bizonyított.

1990-ben Fonyódi Ottó újraalapította a céget EFO Kiadó és Nyomda néven.
Ebben az időben szinte minden cég forráshiánnyal küszködött, ezért ismét a szakértelem és a megbízhatóság került előtérbe. A cég reményteljesen fejlődött, saját telephelyet alakított ki Budafokon, amelyet önálló finanszírozással (önerőből) megfelelő gépparkkal tudott felszerelnil.

1999-ben belépett a céghez ifj, Fonyódi Ottó és kialakult a jelenlegi tulajdonosi szerkezet.
Ifj. Fonyódi Ottó a 3. nyomdászgenerációt képviseli a Fonyódi családban és Németországban Gutenberg hazájában kapta meg nyomdászmérnöki diplomáját. Ezután olyan nagy német cégeknél dolgozott nyomdai területen mint a Heidelberger Druckmaschinen vagy a BASF.

2001-ben átalakult a cég formája
Az akkori jogszabályoknak megfelelően az EFO Nyomda mint önálló vállalkozás az EFO Nyomda Egyéni Cégen keresztül alakult át az EFO Kiadó és Nyomda Kft. cégformába.

2002-ben telekvásárlás Százhalombattán
A nyomda megvásárolt a Százhalombatta Batta Ipari Park területén egy 5000 négyzetméteres telket, ahol a tulajdonosok terve szerint nyomdaipari termelésre alkalmas üzemcsarnokot kívánt felépíteni.

2003-ban elkezdődött az új telephely építése Százhalombattán.
Az üzem folyamatosan dolgozott Budafokon, hogy előteremtse a finanszírozási hátteret a zöldmezős beruházáshoz.

2005-ben az EFO Nyomda beköltözött az új üzemhelységbe.
A beruházás 100%-ban saját erőből valósult meg. A beruházással párhuzamosan állandóan bővűlt a nyomda gépparkja, hogy a cég ne kerüljön versenyhátrányba.

2008-ban teljesen kialakult a keménytáblás könyvkötészet és elindult a digitális nyomtatás
A cég fő profilja a kis példányszámú könyvgyártás, amelyet most már alvállakozók bevonása nélkül tud önállóan megoldani.

A digitális nyomtatás bevezetéséval a nyomda igazodik a jelenlegi igényekhez, így gazdaságosan, gyorsan, kiváló minőségben tudja az egyre csökkenő példányszámú megrendeléseket teljesíteni.

2009-ben a marketingszemléletű internetes megjelenés kerül kialakításra.
A nyomda honlapja teljesen átalakult, elsőrendű cél volt, hogy az internet keresőkben jó (első lapon valamelyik pozíció) helyet érjen el több szóra ill. kifejezésre. Elkezdődött egy tudatos marketing beindítása, amely nem csak az internetre koncentrál, de a fő irány a nyomda népszerűsítése Százhalombattán ill. környékén.

2010-ben ingatlanhoz kapcsolódó fejlesztések történtek
Az év első felében az épület körüli út teljes mértékben le lett aszfaltozva. A melegvíz ellátáshoz napelemes rendszer épült ki. Az összes ofszet nyomógép felhordóhengeri újra lettek öntve. A kalkulációt a Magyarországon szabványként használatos Scroll software témogatja.

2011 legnagyobb kihívása a CHF hitel letörlesztése
Cégünk eredményét folyamatosan rontja a Ft vs CHF árfolyam romlása. Ezért 2011 év célja a cég CHF hitelének kifuttatása ill. az összes fenálló hitel, lízing megszüntetése.

2012 a pénzügyi stabilizáció éve
Az EFO Kiadó és Nyomda Kft. 2011-ben kifizette összes hitelét, lezárta géplízingjeit, így a cég a 2012-es évet tartozásmentesen tudta kezdeni.

A százhalombattai Önkormányzat január 1-től 50%-kal megemelte az építményadót, ami azt jelenti, hogy 2008 óta (5 éven belül) duplájára emelkedett az épület építményadója

2012 célja, hogy az EFO Nyomda saját pénzügyi eszközökkel rendelkezzen. Ennek érdekében a folyószámla hitelt a felére kell csökkenteni (Ez a hitelfajta ne vegyen részt a cég finanszírozásában, csak egy vésztartalék, átmeneti segítség szerepét szánja a cég vezetése a folyószámlának)

Továbbiakban meglátogatjuk a 4 évenként megrendezésre kerülő DRUPA nyomdaipari kiállítást és a látottak, tapasztaltak függvényében fogja a cég vezetése kialakítani az EFO Nyomda további jövőjét.

2013 a digitális nyomás éve
A 2012 évi DRUPA tanulságai alapján az EFO Nyomda a nyomtatási kapacitását nagy volumenben áthelyezi a digitális nyomtatásra. Ennek okai:

  • Nem várható, hogy a példányszámok növekednek, inkább csökkenésre lehet számítani
  • Az ofszet nyomtatáshoz kapcsolódó CTP nyomólemez készítés drága mind alapanyagban, mind beruházásban (Ugyancsak példányszám függő probléma)
  • A digitális nyomtatás bevezetésével a klasszikus formaelőkészítés gyakorlatilag eltűnik minden költségével együtt
  • A digitális nyomtatás új igények (sorszámozás, biztonsági nyomtatás, perszonalizált nyomtatás) kielégítését teszik lehetővé
  • A digitális nyomtatás beruházási költsége lényegesen alacsonyabb, ezáltal könnyebben finanszírozható

A következő gépek beszerzése történt meg:

  • XEROX D95 fekete-fehér nyomtató Free Flow rippel 
  • XEROX 770 színes nyomtató Free Flow rippel

2012-ből örökölt cél a folyószámla hitel csökkentése, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben ill. kilátásokat illetőleg a legnagyobb kihívás.

Go to top