Tanfolyam - Szerkesztési segédlet

Egy kis odafigyeléssel spórolni lehet a nyomdai előkészítés költségein, ami már egy egyszerű borcímke esetében is 4000,- Ft + ÁFA (Egy DTP munkaóra)

Tehát:

Mivel sokszor nem nyomdai szakember végzi az előkészítést, ezért alant olvasható egy kis illusztrált segédlet, hogyan kéne úgy leadni az anyagot, hogy a nyomdász élete is könnyebb legyen.

Tehát itt egy kép (lehet a végtermék borcímke, szórólap, plakát stb), amit szeretnénk kinyomtatni:

efo-tervezes-vagott-meret

Máris lehet látni, hogy a nyomtatás még elmegy, de hogy vágjuk úgy meg az anyagot, hogy ne látsszon körbe-körbe egy kis fehér csík?

És még bonyolítjuk, a dolgot, mert nem egy (1) darabot szerenénk nyomtatni, hanem többet, hiszen ezért fordultunk a nyomdászhoz, aki egy nyomtatási ívre több képet helyez el:

Több kép egy íven, kifutó nélkül

Már látható, hogy a vágásnál komoly problémák elé nézünk, mert ha egyszer mellévágunk, akkor a többi vágásnál már csak halmozódik a vágási hiba, és az utolsó vágás már selejtet fog eredményezni.

Mert a nyomdász nem acélra, hanem papírra dolgozik, ami közismerten egy rugalmas, deformálható anyag!

Természetesen van megoldás:

Kép kifutóval

Amikor tervezünk egy anyagot, meg kell gondolni, hogy milyen lesz a végtermék.

Ha azt szeretnénk, hogy képek, grafikák stb. a kép szélein szerepeljenek, akkor kicsit nagyobbra kell tervezni az anyagot, és a képeket, grafikákat stb. túl kell futtatni a végtermék vágási szélein a tervezésnél. Ez az ún. kifutó kép.

Ha kifutó kép van a végterméken, akkor az vágott mérethez képest minimálisan körbe 3-3 mm-rel nagyobbra kell szerkeszteni az anyagot!!!

Ez azt jelent, ha tervezünk egy 70 x 100 mm vágott méretű borcímkét, akkor a kép szerkesztési mérete: 76 x 106 mm.

Figyeljünk arra, hogy a kifutó rész a vágásnál levágódik. Tehát oda ne tervezzünk információt. Továbbá ügyeljünk arra, hogy a vágott méret széleihez se tervezzünk túl közel értékes információt, mert az nem esztétikus ill. a vágásnál belevághatunk.

A kifutó arra szolgál, hogy a képek felvágása egyszerű, gyors, pontos legyen és kizárjuk a hibázási lehetőségeket!

Nézzük meg, hogy néz ki egy az előbbi kifutóra tervezett kép, ha többet rakunk belőle egy nyomási ívre:

Több kifutóra tervezett kép egy nyomdai íven

Kinagyítva:

Több kifutó kép együtt nagyítva

Látható, hogy a vágásnál belevágunk a képbe és szép egyenletes vágást kapunk még akkor is, ha esetleg pár tized mm-rel elmozdul a papír.

 

Tanács:

Tervezzük, szerkesszük meg az anyagot és nyomtassuk ki egy papírra (fekete-fehérben is jó). Utána vegyünk elő egy tollat és egy vonalzót és kisiskolás módon vonalazzuk be a nyomatot úgy, ahogy elképzeljük a végterméket vágás után.

Ha ekkor meg vagyunk elégedve a végeredménnyel, akkor bátran küldhetjük az anyagot a nyomdába.

Go to top