Tanfolyam - Puhafedelű könyv készítés

Az első, amit tisztázunk, hogy a puhafedelű könyvet a nyomdászatban ill. könyvkiadásban többféleképpen nevezik, de mindegyik elnevezés ugyanazt jelenti:
- puhafedelű könyv
- puhafedeles könyv
- puhatáblás könyv
- kartonált könyv
- ragasztókötött könyv

A puhatáblás könyv készítés nyomdai szemmel viszonylag egyszerű feladat, de természetesen vannak itt is buktatók.

Az oldalakat egy ún. kilövés szerint kell a nyomólemezre másolni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kinyomott papír íveket (nyomdai kifejezés a papírlapra) a kilövés szerinti séma szerint hajtogatva megkapjuk a könyv egy ívét (általában egy 16 oldalból álló tag)

A könyvek belívei általában 80 gr-os ofszet papírra készülnek, vékonyabb könyvnél 100 gr-os vagy volumenizált papírok használatosak. Ritkábban használnak vastag könyveknél 70 gr-os papírt.

Az oldalak nyomtatása történhet színesben és fekete-fehér nyomással, de a legnagyobb tévhit, hogy a könyvek nyomása "csak" fekete színnel könnyű dolog, hiszen csak feketével kell az elő-ill. hátoldalra nyomtatni, pedig ez egyenletes festékezés igen fontos a könyvek nyomásánál is, mert sokkal inkább látszik a nyomás közben elkövetett festékezési hanyagság.

Mint az előbbiekben említetük, a kinyomott nyomdai íveket általában egy hajtogató géppel meghajtják, majd a hajtogatott íveket (tagokat) egymas után sorrendbe helyezik (összehordják) és így kialakul a könyv belíve.

A ragasztókötött könyv nevében van benne, hogy az összehordott gerincét egy ún. frézzel ledarálják, majd ragasztóval bevonják. Ez korábban hideg ragasztóval történt, de manapság már hőre lágyuló (Hotmelt) ragasztót használnak, ami igen gyorsan szilárdul meg a ragasztókötött könyv gerincén.

A kartonált könyv elnevezés is találó. hiszen a ragasztókötésnél egy kartonlapot (fedél) ragasztanak össze a könyvtesttel. A fedelet korábban nyomják és fóliázással nemesítik. Ugyanakkor a  puhafedeles könyv elnevezést azért használják, mert a puhafedelű könyv karton anyaga lényegesen puhább (könnyen hajtható), mint a klasszikus keményfedeles könyvek fedele.

A puhatáblás könyv (puhafedeles könyv) könyvkötése tehát igen gyors, mivel egy menetben történik a könyv ragasztókötése és a fedél felhelyezése a könyvtestre. Utána a majdnem kész könyvet méretre vágják és csomagolják.

A puhafedelű könyv igen elterjedt a könyvszakmában, mert gyártása gyors, olcsó és a végterméket az olvasóközönség teljes mértékben elfogadja.

Kattints ide, ha akarsz 18%-ot spórolni puhafedelű könyv gyártásánál!
Go to top