Tanfolyam - Papírgyártás

Kicsit írok a nyomdászok legfontosabb alapanyagáról, a papír-ról.

A papírkészítéshez cellulóz kell, meg sok más, itt az előkészítésről egy kép:

papírgyártás-kezdet

Gyakorlatilag a cellulózt és az egyéb adalékokat vízzel összeturmixolnak és készítenek belőle egy olyan pépet, ami ca. 95%-ban víz és 5%-ban a vízban úszó elemi celluózszálak és adalékok egyvelege. Ebben már minden benne van, ami az adott papír gyártásához szükséges. (Minden papírfajta előállításához kikisérleteznek egy receptet és ezt kell rigorózusan betartani, hogy a Quality stimmeljen)

Ez a pépszerű valami kerül a papírgép szitájára, amely enyhén rázza, hogy összerendeződjenek a rostok, és közben elfolyik egy csomó víz. A szitaszakasz végén már olyan állapotban van ez a pép, hogy bele lehet vezetni a présbe és ott két henger kinyomja belőle a víz további jelentős részét. (Itt már papír a papír, csak még nedves) Ezt követi a szárító szakasz, majd különböző simító hengerek kialakítják a papír végleges felületét és vastagságát.

Nézzünk igazi papírgyártó-gépet is (Mozgasd az egeret a képre, lesz még több):

papírgyártó-gép

Igazi energiazabáló szörnyeteg, mert a papírgyártás nem más mint 95% víztartalmú anyagból ca. 1-3% víztartalmú anyagot csinálni.

Most fehördültek a papírosok, ezért megjegyezzük, hogy a papírgépbe bejutó pép előállítása ill. maga a papírgyártás egy nagyon precíz feladat, amit manapság igen komoly automatizációval oldanak meg. (Ha megnéztek egy papírgép vezérlő központot, akkor majdnem a NASA-nál érzitek magatokat)

Megemlékezünk az EFO Nyomda eredeti székhelyéről Budafokról, különösen azért, mert ott is volt egy papírgyár: Budafoki Papírgyár, ahol Magyarországon először gyártottak mázolt kartont. Sajnos a gyár (papírgép) 1995-ben leégett és már más tevékenység folyik az üzem területén, de vessünk rá egy pillantást és emeljük meg a kalapunkat.

budafoki-papírgyár

És itt egy kép a Budafoki Papírgyár egyik igazgatójáról, aki alulról kezdve, szépen fellépve a ranglétrán 30 évet dolgozott a gyárban.

Fonyódi Ferenc (igen, a nagybátyám, aki nem nyomdász, de papíros)

Fonyódi Ferenc

Most visszatérünk a papírra és befejezésként megnézünk egy táblázatot, amely mutatja, hogy a papírt mennyi ideig kell klimatizálni a nyomtatás előtt. A nyomdába szállított papírt nem lehet azonnal bedobni a nyomógépbe, mert a papír állandó kölcsönhatásban van a környezetével. (felveszi annak hőmérsékletét, igazodik a nedvességtartalma a levegőhöz)

papir-klimatizalas-tablazat.jpg

Mert a nyomdász nem acélra, hanem papírra dolgozik, ami egy élő, rugalmas, deformálható anyag!

Go to top