Tanfolyam - Keményfedelű könyv készítés

Az első, amit tisztázunk, hogy a keményfedelű könyvet a nyomdászatban ill. könyvkiadásban többféleképpen nevezik, de mindegyik elnevezés ugyanazt jelenti:
- keménytáblás könyv
- keményfedeles könyv
- keményfedelű könyv
- keménykötésű könyv

A keménytáblás könyv készítés a nyomdaiparban az egyik legszebb feladat, mert ebből indult ki a nyomdaipar (Gutenberg Biblia) ill. a keményfedeles könyv sokféle anyagból készül és ezek harmonizálása, összedolgozása komoly szakértelmet igényel.

Az oldalakat egy ún. kilövés szerint kell a nyomólemezre másolni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kinyomott papír íveket (nyomdai kifejezés a papírlapra) a kilövés szerinti séma szerint hajtogatva megkapjuk a könyv egy ívét (általában egy 16 oldalból álló tag)

A könyvek belívei általában 80 gr-os ofszet papírra készülnek, vékonyabb könyvnél 100 gr-os vagy volumenizált papírok használatosak. Ritkábban használnak vastag könyveknél 70 gr-os papírt. Ezenkívül szinte minden megengedett. Csak a fantáziánk szab határt egy keménykötésű könyv kivitelezésének.

A nyomtatás során alkalmazkodni kell a sokféle papírtípushoz és ez okozza a legnagyobb kihívást.

A kinyomott nyomdai íveket általában egy hajtogató géppel meghajtják, majd a hajtogatott íveket (tagokat) egymas után sorrendbe helyezik (összehordják) és így kialakul a könyv belíve.

Ezután jön a keményfedeles könyv technológia legfontosabb elame a cérnafűzés. Ez alatt gyakorlatilag azt kell érteni, hogy a íveket (tagokat) egymáshoz fűzik nyomdaipari cérnával. Régen ezt kézzel végezték, manapság géppel történik és így kialakul a cérnafűzött könyvtest.

Mielőtt megkezdődik a cérnafűzés, a könyvtest legelső és legutolsó lapjára felragasztanak (külön művelet) egy erősebb (jellemzően 140 gr ofszet) papírt. Az előzék funkciója, hogy a könyvtestet összekösse a könyv kemény fedelével.

A cérnafűzött könyvtest gerincére ráragasztanak egy papírlapot, a ragasztó bekerül a cérna és a papír közé, a papírlap mint egy sapka beborítja az egész gerincet és szorosan összefogja. A művelet neve: sapkázás. E művelet során képez a könyvvtest és az előzék egy nagyon masszív együttest. Ez biztosítja, hogy a keménykötésű könyvek nagyon tartósak és akár évszázadokig lehet őket használni.

A könyvtestre még felül ill. alul felragasztanak egy oromszegőt (kapitális), aminek elsősorban esztétikai jelentősége van. A keményfedeles könyv fedelének kinyitásakor megakadályozza a belátást a cérnázott, sapkázott könyvgerincre, de pont a könyvgerinc legfelső ill. legalsó támadási (sérülési) pontján egy további erősítést jelent. Ezután a könyvtestet méretre vágják.

A keményfedeles könyv fedelének kialakítása ugyancsak igényes. A táblaborító nyomtatása és fóliázása (matt vagy fényes) után az ívet ráragasztják a kemyefedelű könyv névedójának tekinthető kemény papírlemezre (különböző vastagság lehetséges, jellemzően 1,5-2 mm).
A táblaborító kialakítása a könyvkötészet egyik legigényesebb művelete, hiszen itt figyelembe kell venni a margóviszonyokat és a könyv fizikai igénybevételét. Itt kell megjegyezni, hogy a  keménytáblás könyv körülvágott mérete a belív vágott méretét jelzi, a könyvtábla általában 2-3 mm-rel nagyobb és így alakul ki a keményfedelű könyv fő jellemzője: a perem, ami a könyv kezelhetőségét és esztétikáját nagyban növeli.

Miután a táblaborító ill. a könyvtest külön-külön elkészült eljön a két egység egyesítése a beakasztás, melynek során az előzék segítségével rögzítik a könyvtestet a táblaborítóhoz.

A művelet itt még nem ér véget, mert a könyvet préselni kell ill. a könyv kinyitását elősegítő műveleteket kell elvégezni.

Miután a műveletek elvégzésébe ill. olvasásába mindenki, még a könyv is nagyon belefáradt :), szükséges tartani egy min. 24 óra pihenési értsd száradási időt. Csak ezután lehet a könyvet befejezettnek tekinteni.

Kattints ide, ha akarsz 18%-ot spórolni keményfedelű könyv gyártásánál!
Go to top