Tanfolyam - JPG-JPEG

JPG vagy JPEG

Ez nem egy nyomdai szakszó, hanem egy ún. flle kiterjesztés.

Mi ez?

Minden egyes adat egy bizonyos formátumot kap a számítógépeken, amit egy kiterjesztéssel jelölnek. (Így a word dokumentumok .doc, a pdf doksik .pdf, a képek .jpg kiterjesztést kapnak)

Tehát a jpg vagy jpeg kiterjesztés egy képet jelöl, pld.: efo-nyomda-slider-xerox-770.jpg

Van jó sok fajta kép kiterjesztés, miért pont erről írsz?

Igen van tif, tiff, gif, bmp, pcx, pct stb., de egyik se olyan fontos mint a jpg/jpeg. (Így is úgy is szokták írni vagy jelölni. Ugyanazt jelenti)

Azért írok a jpg/jpeg-ről, mert gyakorlatilag az összes digitális fényképezőgép ezt a formátumot használja.

A jpeg/jpeg egy speciális képtömörítési eljárást jelent, aminek az algoritmusa (elmélete) jelen tanfolyamon belül nem lényeges.

A tömörítés 1-10 fokozatú lehet. Az egyes a legerősebb tömörítés (ebből kifolyólag a legrosszabb képminőséget eredményez), ami azt jelenti, hogy a kép műszaki paramétereit (élesség, színterjedelem stb.) annyira redukálja a tömörítés, hogy csak a képre optimalizált eszközön élvezhetős minőség. Pld.: mobiltelefon kijelzője.

A nagy tömörítés előnye a nagyon kicsi file méret, ami pld. az interneten villámgyors betöltést eredményez. Ilyen például az ún. favicon, ami a www.efonyomda.hu előtt megjelenő kis képecske, ami egyedi megjelenést ad a weblapnak.

Értelemszerűen a 10-es tömörítés adja a legjobb minőséget, de a legnagyobb file méretet. Ekkor még nincs is gyakorlatilag tömörítés, csak képoptimalizálás.

A 1-10 közötti skálán lehet játszani és a megjelenítő eszközre optimalizálni.

A monitorok nem kivánnak olyan magas minőséget, mint a klasszikus nyomdai nyomtatás.

Van viszont egy buktató a jpg/jpeg tömörítésnél.

Ha elmentjük a képet jpeg/jpeg formátuman, akkor létrejön a beálítás szerinti tömörítés. Ha újra megnyitjuk és ismételten jpg/jpeg tömörítésben mentjük el a képet, akkor a már előzőleg tömörített képet újratömörítjük. Tehát az ismételt rámentegetéssel a kép minőségét folyamatosan rontjuk le.

Ezt úgy lehet elkerülni, hogy mindig megőrizzük az eredeti képet és minden újabb beállításnál, képmanipulációnál az eredeti képből indulunk ki.

Az eredeti képet úgy kell őrizni és tárolni, mint a szemünk fényét!

Tároljunk a képekből a felhasználásnak megfelelően beállítva többféle verziót!

Kicsit több munkát okoz ez a megoldás, de pld. azonnal tudjuk küldeni logónkat webre, nyomdába stb.

Go to top