Tanfolyam - Gutenberg

Kis történelem: Indul a Gutenberg galaxis

Szóval az átlag ember úgy tartja, hogy Gutenberg találta ki a nyomtatást.

HAMIS!!

Ugyan már. A kínaiak is már bőszen nyomtattak.

Akkor most mi van Gutenberggel?

Feltalálás Nr.1.

Gutenberg azt találta ki, hogy az akkor már használatos favéseteket (amivel akkoriban nyomtattak) betűnként szétfűrészelte és a betűk egymás mellé illesztésével alakította ki a nyomtatandó sorokat.
Ennek az volt a haszna, hogy nyomtatott 1 db-ot, majd ellenőrizte és ha hiba volt, akkor csak a hibát javította és nem kellett előlről kezdeni az egészet.

Feltalálás Nr.2. (és ez a nagy durranás)

A fabetűk nem illeszkedtek jól egymáshoz, ezért tovább barkácsolt és rájött, hogy fából kell csinálni öntőformát és abba kell beleönteni az alacsony olvadáspontú, könnyen fűrészelhető ólmot. És máris rendelkezésre állt korlátlan mennyiségben az olcsón előállítható nyomóforma.

Feltalálás Nr.3.

Ezenkívűl még gyári újításként feljavította a betűk festékezésének technológiáját. Korábban a festéket egy pemzlivel felfestették a betűkre, ami elég egyenetlen festékfelhordást eredményezett. Gutenberg szaki lószőrrel (volt akkoriban elég) kitömött kutyabőr labdacsot használt. A kutyabőr nem szívta be a festéket (Ugye tudjuk, hogy a kutya a nyelvén keresztül izzad és ezért nincsenek pórusok a bőrén?) és ahogy ütögette a zacskót (labdacsot)  az ólombetűkre, úgy a festék sokkal egyenletesebben oszlott el a nyomóformán.

És utána ment minden, mint a karikacsapás, festék az ólomra, papírt ráhelyezni, az egészet összenyomni egy présben és kész a nyomat.

Az egészben az szép, hogy 1544-ben volt ez az egész és 1980-1990-ig a legtöbb újságot evvel a technológiával nyomtatták, de nem csak Mo.-on, hanem a világ fejlettebb részein is.

Gutenberg racionalizálta a kiadványszerkesztést és a nyomtatást!

Go to top