Tanfolyam - Esettanulmány-Stancolás

Mivel elég sokszor ugyanazok a problémák, ezért a tanfolyamon belül indítok egy esettanulmány sorozatot és igyekszem a tipikus hibákra felhívni a figyelmet.

Tehát kapunk egy ajánlatkérést és mellékelika Design-t:

Esettanulmány Stancolás

Ezt a borcímkét kéne 500, 1000, 2000 és 5000 pld.-ban elkészíteni. (Ajánlatot adunk először)

Tehát megnézzük, mit is kell csinálni:

  1. Nyomás spéci papírra (címkepapír)
  2. Stancolás
  3. Aranyozás

1. Nyomás

Mivel kicsi a példányszám és elég kicsi a nyomat mérete, ezért a digitális nyomás jön szóba és ott egy SRA3-as ívre (450 x 320 mm) 9 db fér fel.

Maga a nyomás nem probléma 1000 db rendelése esetén is csak 112 ívet kell nyomtatni, ami kész ca. 20-25 perc alatt. A spéci címkepapírt kicsit nehezebb nyomtatni, ezért úgy 15-20 ívet kell számítani eselékhez.

2. Stancolás

A stanszerszám egyszeri költsége húzósabb, mert ugye 9 produkció van egy nyomaton.  

De most jön a feketeleves. Ki fogja ezt nekünk ezt kistancolni?

Mert ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk mit itt: tanfolyam-szerkesztesi-segedlet

Mert a stancolás ugyanaz a mint a vágás, csak nem egyenes késsel vágunk, hanem spéci formára megtervezett késsel!

Akkor folytassuk és feltételezzük, hogy kiküszöbölik a kifutóra tervezés hibáját (lásd itt: tanfolyam-szerkesztesi-segedlet, Nincs mese, el kell olvasni!!!), viszont azonnal felmerül egy másik probléma.

A főcímkénél 2, az alcímkénél 1 keret van, ami ca. 1 mm vastag, és ez körbe-körbe fut. Ha a stancolásnál egy kicsit elmozdul a papír, akkor igen könnyen előfordul. hogy az a keret körbe már nem egyenletes és ez főleg a felső címkénél azonnal szembetűnő lesz.

A digitális nyomásnál az 1 mm eltérés az egymás követő nyomott íveknél teljesen normális (a gépgyártók ilyen toleranciát eleve megadnak) és ez beprogramozza a reklámációt. Ha az ügyfél elfogadná a drágább ofszet nyomtatást (ott az illesztési pontosság microméteres), akkor meg a papír nyúlása az, ami garantálja a az ügyfél ill. a nyomdász elégedetlenségét.

Mert nem acélra nyomunk, hanem papírra, ami egy rugalmas, elő anyag!!

Maga a Design rossz, át kell tervezni az adott technológia lehetőségeire!

Ezért van pld. iparművészeti iskola, főiskola, egyetem. Az ott tanultaknak az a lényege: Tervezzünk úgy adott terméket esztétikusra úgy, hogy a sorozatgyártás ipari körülmények között gazdaságos legyen!

3. Aranyozás

A  aranyozás úgy történik, hogy egy aranyfóliát magasnyomás eljárással (lásd itt: nyomdai-szotar) nyomnak a felületre. Mivel ez az eljárás komoly erőhatással töténik, ezért az aranyfólia nyomat az erő hatására szétterül és azt eredményezi, hogy a valóságos nyomat vastagabb lesz a tervezettnél. jelen esetben a a betűk vastagabbak lesznek, de ami még problémásabb, hogy a keret esetleg a le fog logni a címerről. Ugyanakkor szinte biztos, hogy az egész aranyozás nem lesz olyan szép rajzos, mint ahogy a tervező azt elképzelte. Vajon tudatában van ennek?

Akkor most alkalmazzuk a tanultakat egy példára!

Ezt adták le, ezt szeretnék megkapni:

Esettanulmány Stancolás2

Hogy kellett volna leadni?

Ugye így!!!

Esettanulmány Stancolás3

Stancolás esetén mindig a stancformához igazítjuk a Design-t!

Go to top