Tanfolyam - CTP

Most egy kis technológia

CTP=Computer to Plate

Emlékeztek még, a nyomdai előkészítésről (az 500, 1.000 pld. dilemmája) írt bejegyzésre?

Abban elég részletesen leírtam, hogy a nyomdai előkészítés az egyik legnagyobb költségtényező a nyomdai munkákban.

(Gutenberg is itt alkotott nagyot, amikor a betűöntést racionalizálta)

Ez a rész állandóan foglalkoztatja a nyomdaipari fejlesztőcégeket és a komputeres technológia fejlődésével lehetőségeket adott a további költségek csökkentésére.

Itt jön be a képbe a CTP.

 Mi történik?

 Bemegy a PDF a komputerbe és kijön a nyomólemez.

Elég jó, nem?

Minden a komputerben történik, komputerben történik a pdf ellenőrzése, nyomdai ívre történő montírozása. A komputer össze van kötve egy lemezlevilágító-géppel, amelynek lézere rávilágítja az infót a nyomólemezre. A lemezlevilágítóból online megy a lemez a hívógépbe és a végén kijön a nyomólemez.

Minden szép és jó

Szeretnénk
A probléma ott van elásva, hogy az ilyen rendszerek kezelői komputerhez értő nem nyomdászok, akik egy bizonyos feldolgozási séma szerint dolgoznak, de klasszikus nyomdai szabályokat nem ismerik. Az egész technológia az egyszerűségre épít (ezért lesz olcsóbb), de kihagyja az igazi nyomdai szaktudást, ami azt jelenti, hogy a korábban természetesnek vett nyomdász eljárásokat nem használják.

Elég a rizsából, mit jelent ez?
Leadsz egy pdf-et és a teljes felelősség a tied. Ha a pdf nem megfelelő, akkor az egész meló mehet a lecsóba.

Példa:
Ha a leadott pdf például nincs középen (pl. a páros oldalak balra csúsznak 1 cm-rel), akkor az történik, hogy a ctp kezelő benyomja a pdf-et a nyomdai kilővő programba, a program nem gondolkozik (ilyen a pdf és kész) és kijön a nyomólemez úgy, hogy minden páros oldal el van csúszva. Aztán a gépmester vagy észre veszi a nyomásnál vagy nem. De lehet, hogy csak te veszed észre a kész nyomatnál.

Érted?
Régen a szakember a kézi montírozásnál biztos észrevette volna, mert nem stimmelt neki a montírung. Bele volt kódolva a régi technológiába a folyamatos ellenőrzés, kontroll.

Megoldás:
A rossz hír, hogy nincs.
Jó (100x ellenőrzött) pdf-et kell leadni!
Ez az olcsóság ára. Basta.

Go to top