Könyvgyártás

Az EFO Nyomda fő profilja a könyvgyártás!

Cégünknél a könyvek gyártása nagy hagyományokra vezethető vissza, hiszen a cégalapító is a könyvgyártás mestere volt.

A könyvek gyártása a könyv tördelésével kezdődik, ami gyakorlatilag eldönti a könyv kinézetét. A tördelés során több korrektúra forduló is történhet, hogy a könyv kinézete ill. a tördelés kifogástalan legyen. Az ellenőrzés a minőségi könyv alapja!

A könyvgyártás következő munkafolyamata a montírozás, ekkor az ún. nyomdai ív kialakítása történik. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatás során egy papír ívre hány oldal nyomtatható. Egy nyomdai ív: 16 oldal. Ha nagyobb a nyomógép, akkor egy nyomdai ív 32 oldal, de a könyvgyártás során hagyományosan mindig 16 oldal/ nyomdai ív a számilás alapja. A könyvek végén is e számítás alapján adják meg a nyomdai ív mennyiségét.

A nyomtatás után a könyvek gyártása a kötészettel folytatódik, ahol a kötészeti ív hajtása az első munkafolyamat. 1 kötészeti ív=1 nyomdai ív. A különbség annyi, hogy a nyomdai ív kiterített formát jelent. A kötészeti ív pedig a nyomdai ív hajtott formája.

Az ívek hajtása után jön a kötészeti ív összehordása, amikor is a az egyes íveket (1-16 old.=1. ív, 17-32 old.=2. ív stb.) egymás után rakják és így a könyv oldalai sorrendbe kerülnek a könyvgyártás során.

A könyvgyártás utolsó munkafázisa a könyvkötés, amikor a könyv eléri a tervezett alakját és kialakul a keménytáblás vagy a puhatáblás könyv.

Használja ki az EFO Nyomda szakértelmét a könyvgyártás terén!

Go to top